To już IX edycja programu, której hasłem jest „Trzymaj formę aktywnie i zdrowo”. Program kierowany jest do uczniów klas V i VI. Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości uczestników programu dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Ponadto uczniowie pogłębiali swoją wiedzę o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
W roku szkolnym2016/2017 przystąpiliśmy po raz piąty do programu „Trzymaj Formę”. W naszej szkole uczestniczyło w nim 23 uczniów oraz ich rodzice Na zajęciach uczyliśmy się czytać informacje zamieszczone na opakowaniach produktów spożywczych. Kształtowaliśmy postawy i zachowania związane z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną. Programem „Trzymaj Formę” zostali również objęci wszyscy uczniowie z klas I-III oraz IV.
Zajęcia programu realizowaliśmy na zajęciach świetlicy, wychowania fizycznego, SKS oraz na zajęciach technicznych w trzech treściach programowych:
-
Żywienie młodzieży- zbilansowana dieta:
- Talerz zdrowia – grupy produktów i ich rola w codziennym życiu warsztaty dla uczniów klasy I-II, na których to uczniowie stworzyli własny talerz zdrowia.
- Rozkład posiłków w ciągu dnia. Uczniowie klasy VI na zajęciach technicznych uczyli się planować rozkład posiłków w ciągu całego dnia, jak również układali całotygodniowy jadłospis dla dzieci aktywnych fizycznie.
- Rola i wartości energetyczne podstawowych składników odżywczych – treści były realizowane w kl. VI w ramach godzin zajęć technicznych.
-
Wybrane elementy edukacji konsumenckiej
Znakowanie produktów żywnościowych - treści były realizowane w klasie VI w ramach godzin zajęć technicznych, jak również na zajęciach świetlicy.
-
Aktywność fizyczna
Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia w ramach godzin wychowania fizycznego - klasy IV-VI.
Zajęcia sportowo - rekreacyjne w formie zabaw zachęcające do aktywności fizycznej - klasy I-VI w ramach godzin SKS i świetlicy.